lördag 11 december 2010

Experimentet

I går tittade vi på filmen The Experiment, en spännande studie i hur människor "spårar ur" nästan omedelbart då de får makt över andra. Filmen är en amerikansk nyinspelning av en tysk film från 2001 som i sin tur är baserad på en verklig händelse. Ett antal frivilliga skall under 2 veckor låsas in i en lokal byggd som ett fängelse. En del av gruppen får rollen som fångar och den andra som fångvaktare. De sistnämnda får nästan oinskränkt makt över de förra med undantaget att de inte får skada dem fysiskt. Experimentet avbryts dag 6, då har "fångarna" under flera dagar utsatts för avancerad tortyr av "vakterna" utan att någon ingripit. I det verkliga experimentet 1971 så var professorn som ledde experimentet med i "vakt"-gruppen och deltog själv med liv och lust i tortyren varför det tog så lång tid innan experimentet avbröts. Varför inget sker i filmen är mindre klart.

En av huvudrollerna spelas av Forest Whitaker som redan visat sin exeptionella rolltolkning av psykopater då han spelar Idi Amin i The Last King Of Scotland från 2006. Han är helt fantastisk i rollen som Barris, en 41-årig man som fortfarande bor hemma hos sin mamma. Man kan bara utgå ifrån att han levt i en underordnad position hela sitt liv vilket är en bidragande orsak till hans oerhörda brutalitet när han plötsligt befinner sig i en position av oinskränt makt.

Vad filmen, och inte minst det verkliga experimentet, visar men oerhörd klarhet är att människor med makt måste granskas noga. Något som gör den senaste tidens debatt i U$A så oerhört skrämmande. Där både framtädande politiker och professionella tyckare på höger-kristna TV-kanaler kräver nedsläckandet av Wikileaks. För att inte tala om kravet på dödsstraff, eller t.om lönnmord, på Julian Assange. Har ni missat vad detta handlar om har ni levt med huvudet i sanden senaste två veckorna. Avslutar med ett citat från dokumentärfilmaren Michael Moore:
-Utan en välinformerad allmänhet upphör demokratin att existera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar